Kako će Blockchain transformirati lanac opskrbe i logističku industriju?

Upravljanje današnjim opskrbnim lancima iznimno je složeno zbog svih veza između proizvodnje i distribucije robe. Ovisno o proizvodu, opskrbni lanac može obuhvaćati više stotina faza, više geografskih i međunarodnih lokacija, mnoštvo računa i plaćanja, uključiti nekoliko pojedinaca i subjekata, a produžiti ih za više mjeseci. Zbog složenosti i nedostatka transparentnosti naših trenutnih opskrbnih lanaca, postoji interes u tome kako blockchain mogu transformirati opskrbni lanac i logističku industriju.

Pogledajmo što je raspodijeljeno, te kako bi jedinstveni atributi blockchaina mogli pomoći i nekoliko primjera blockchaina koji već utječu na lanac opskrbe.

Kako je raspodijeljen opskrbni lanac?

Naš trenutni opskrbni lanac je podijeljen na nekoliko načina. Prije više od stotinu godina opskrbni lanci su bili relativno jednostavni jer je trgovina bila lokalna, ali su danas postali nevjerojatno složeni. Tijekom povijesti lanaca opskrbe došlo je do inovacija kao što je prelazak na transport tereta kamionima, radije nego željeznicom  ili nastanak osobnih računala u 80-im godinama prošlog stoljeća, što je dovelo do dramatičnih pomaka u upravljanju opskrbnim lancem. Budući da je proizvodnja globalizirana, a veliki dio toga se obavlja u Kini, naši opskrbni lanci su postali težaci vlastitoj složenosti.

Za korisnike ili kupce nevjerojatno je teško znati vrijednost proizvoda jer postoji značajan nedostatak transparentnosti u našem trenutnom sustavu. Na sličan je način izuzetno teško istražiti opskrbne lance kada postoji sumnja na nezakonitu ili neetičnu praksu. Oni također mogu biti vrlo neučinkoviti budući da distributeri i dobavljači pokušavaju povezati točke na kojim treba što, kada i kako.

Što je blockchain i kako bi to moglo pomoći opskrbnim lancima?

Iako je najistaknutija uporaba blockchaina u kripto valuti, Bitcoin, u stvarnosti je bitno da je blockchain  distribuirana, digitalna knjiga koja posjeduje mnoge aplikacije i može se koristiti za bilo kakvu razmjenu, dogovore, ugovore, praćenje i plaćanje. Budući da je svaka transakcija snimljena na blok, a distribuira se preko više kopija knjige putem mnogih čvorova (računala) i vrlo je transparentna. Također je vrlo sigurna jer se svaki blok povezuje s onim prije njega i nakon njega. Ne postoji jedno središnje tijelo koje ima autoritet nad blockchainom, i izuzetno je učinkovit i skalabilan. Konačno, blockchain može povećati učinkovitost i transparentnost lanaca opskrbe i pozitivno utjecati na sve, od skladištenja, preko isporuke do plaćanja. Lanac zapovijedanja bitan je za mnoge stvari, a u Blockchain je ugrađen lanac zapovijedanja.

Blockchain primjeri koji se danas koriste u opskrbnim lancima

Budući da blockchain omogućuje prijenos sredstava bilo gdje u svijetu bez korištenja tradicionalne banke, vrlo je pogodan za opskrbni lanac koji je globaliziran. Upravo je tako australski proizvođač vozila Tomcar putem Bitcoina isplatio svoje dobavljače.

U prehrambenoj industriji neophodno je imati čvrste zapise kako bi za svaki proizvod mogli doći do izvora. Dakle, Walmart koristi blockchain kako bi pratio svoje izvore sirovine iz Kine i kroz ploče blokova zapisuju podatke odkud dolazi, gdje se obrađuje, pohranjuje i prodaje do datuma. Unilever, Nestle, Tyson i Dole također koriste blockchain za slične svrhe.

BHP Billiton, najveća svjetska rudarska tvrtka, najavila je da će koristiti blockchain mrežu kako bi bolje pratila i bilježila podatke tijekom procesa rudarstva s dobavljačima. Ne samo da će interno povećati učinkovitost, već omogućava tvrtki učinkovitije komuniciranje sa svojim partnerima.

Transparentnost blockchain lanaca također je presudna kako bi se potrošačima omogućilo da znaju da podupiru tvrtke koje dijele iste vrijednosti upravljanja okolišem i održive proizvodnje. Ovo je ono što se projekt Provenance nada pružiti kroz svoj blockchain zapis o transparentnosti.

Dijamantni div De Beers koristi tehnologiju blockchain za praćenje kamena od rudnika do trenutka kad se prodaju potrošačima. Treba osigurati tvrtki izbjegavanje ‘sukoba’ ili ‘krvavih dijamanata’ i potrošačima da kupuju pravi artikl.

Postoji nekoliko Startup firmi u segmetnu lanaca opskrbe, kao što je Cloud Logistics koja je vidjela priliku u pružanju rješenja u opskrbnog lancu upotrebom blockchaina čija je svrha poboljšanje učinkovitosti i smanjenje troškova masovne industrije opskrbnog lanca.  Svakako će im se pridružiti i drugi, jer će shvatiti potencijal i potražnju za rješenjima koja omogućuju blockchainu da preobrazi opskrbni lanac i logističku industriju.

www.forbes.com

Oznaka: , , ,

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*