Održan 1. Logistički praktikum

U organizaciji Fakulteta prometnih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu i Studenske udruge TRANS u ponedjeljak, 11. svibnja 2015. na Fakultetu prometnih znanosti održan je 1. Logistički praktikum.

Logistički praktikum je inovativni projekt  čiji je cilj unaprjeđivanje znanja i poslovnih kompetencija studenata kroz fizičko  simuliranje realnih poslovnih procesa. Studenti su kroz različite simulacije imali priliku pokazati koliko su vješti u praktičnoj primjeni stečenih znanja iz područja logistike i menadžmenta.

U okviru klasična naobrazbe studenti nemaju priliku stjecanja kompetencija  timskog rada i snalaženja u nepredviđenim situacijama. Sudjelovanjem u ovom projektu studenti su razvijali i te vještine. Događaj je imao natjecateljski karakter. Ove su godine sudjelovali studenti Fakulteta prometnih znanosti i studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu (ukupno 40 studenata)

Važnost projekta je i u tome što smo uspjeli okupiti znanost i gospodarstvo. Gospodarstvenici, kojima su logistički procesi dio  svakodnevnog poslovanja, sudjelovali su u projektu kao kreatori simulacija i kao procjenitelji pobjedničkog tima, te su na kraju simulacije dali svoj osvrt na tijek i rezultate simulacije.

Ove godine u sklopu Logističkog praktikuma realizirane su tri simulacije. Prva pod nazivom Management game  pod pokroviteljstvom poduzeća Kuehne + Nagel Hrvatska , pod nadzorom i uz komentar gospodina Aleša Sklepića, voditelja pomorskog odjela. Druga simulacija bavila se upravljanjem zalihama, čiji je pokrovitelj bila tvrtka Kraš d.d., pod nadzorom i uz komentar gospođe Branke Tokić, projekt menadžera za planiranje.  Treća simulacija pod nazivom Lean menagement pomogla je studentima u rješavanju logističkih procesa u proizvodnji, a  pokrovitelj je bio Voćarski centar Ivković.

U sklopu Logističkog praktikuma održan je i okrugli stol pod nazivom „Utjecaj simulacija na poslovne kompetencije“ . Moderator je bila doc. dr. sc. Nikolina Brnjac sa Fakulteta prometnih znanosti, a gosti okruglog stola bili su gospodin Sklepić, voditelja pomorskog odjela  Kuehne + Nagel Hrvatska, gospodin Pavić, pomoćnik direktora Sektora PTP za planiranje Kraš d.d. , gospodin Hirtz, vlasnik i direktor tvrtke Integralog d.o.o., gospodin Zrilć, član uprave i konzultatnt  tvrtkeLogiko, prof. dr. sc. Rogić predstojnik Zavoda za transportnu logistiku Fakulteta prometnih znanosti. Svi su se sudionici složili da je projekt hvalevrijedan i da ga treba  i dalje provoditi i razvijati.

Analizirajući postavljene ciljeve projekta mogu reći da je projekt opravdao očekivanja i ostvario zadane ciljeve. Kroz simulacije koje su provedene i praćene u fazama vidljivo je da su studenti iz faze u fazu postizali sve bolje rezultate prikazane profitom. Studenti su s vremenom razvili skladnije i organiziranije odnose u timu i preuzeli točno određene funkcije, te na taj način postavili bolju organizaciju procesa, što je najzad i dalo bolji rezultat.

Kroz diskusiju na okruglom stolu istaknuta je važnost povezivanja znanosti, gospodarstva i studenata,  a ovaj je projekt to i postigao. Budući razvoj projekta može ići i u smjeru provođenja odgovarajućih treninga za logistički kadar, a moguće je i uključivanje gospodarstvenika  u osmišljavanje simulacija kako bi mogli kvalitetnije procijeniti potencijalni kadar.

 

Predsjednica organizacijskog odbora:

Izv. prof. Jasmina Pašagić Škrinjar

Zavod za transportnu logistiku

Fakultet prometnih znanosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

*